0 Türk İnsanında Karate Ve Karate Filmleri Kültürü

Pat Morita by you.
1.Kahvelerde eskiden Bruce Lee, Chuck Norris, Jackie Chan ve sahte Bruce Lee filmleri gösterilirdi. Kahvelerin bu videoları devasaydı, koca bir sandık gibi.

2.Kahvelerdeki bu karate film “gösterilerinin” arasına bazen seks filmleri serpiştirilirdi.

3.İlkokulu bitiren hemen her Türk genci tekvando, karate,…vs. kursuna yazdırılırdı.

4.Bu çocuklar da kavga etmeden önce güya hasmını uyarmak için “Tekvando Kursu Kimlik Kartını” gösterirlerdi. Ki aslında aidat kartıydı bu.

5.Çocuklar kendi aralarında Tekvandocular ve Kung-Fucular olarak hep tartışırlardı: Kung-Fucular kendi dövüş stillerinin içinde “bir felsefenin” olduğundan bahsedip övünürlerdi. Bunların arasında kendini Hong-Kongda zannedip Kung-Fu kıyafetiyle gezmeye kalkışanlar vardı. Ama sokağa adım atar atmaz, doğuştan dövüşmeye yetenekli sanayi çırakları tarafından t...k oğlanı yapılırlardı.

6.“Bruce Lee on beş yıl daha yaşasaydı vücudu kurşun geçirmez olacaktı” ile “Bruce Lee on beş yıl yaşasaydı ölümsüz olacaktı” efsanelerini gayet inandırıcı anlatan küçük turuncu piçler vardı.

7.“Bruce Lee dövüşmeyi doğadaki vahşi hayvanlardan öğrenmiş oğlum!” geyiğinin Allah belasını vermesin. Nasıl da inandırıcı anlatırdı i.neler!

8.Bruce Lee (Brus Lii) isminin değişik telaffuzları: Bruşli, Burcile, Buruçli, Burüşlü,… Seç birini vur ötekine.

9."Bruce Lee mi daha güçlü, yoksa Cüneyt Arkın mı daha güçlü?" soru önergesi ortaya atılır, hararetli tartışmalar yapılır, iddiaya girilir ve yaşça daha büyük birine gidip sorulur, bu büyükten s.ktir yenilince, ortalık bir yatışırdı.

10.Birkaç ay karateye gitmiş bir Türkün kendini Bruce Lee, Van Damme, …vs zannetmesi.
…ve herhangi ufak bir sokak kavgasında gömleğini çıkarması ve beyaz atletle kalması (Bruce Lee gibi)…
… ve sonra da, sanayideki tornacılara özenle yaptırdğı “çin sopasını” (ninçaku, nançuka, nunçaku, nunçuka) belinden çıkarıp sallaması…
… bu manzaranın da kendini maymuna çevirmesi!

11.Karate kursu sahiplerinin eski tekvando bilmem ne şampiyonu olmaları. Ofislerinde eski eski kupaların ve madalyaların arasında çerçeveli fotoğraflarının özenle ve tozla muhafaza edilmesi...

12.Bir zamanlar şampiyon olan ve 1983'teki bir gazetede fotorğrafları çıkan bu kurs sahiplerinin, karate kursunu işletirken at yarışına, alkole, karıya kıza sarmaları ve karate kursunu sürekli karanlık adamların “ziyaret” etmesi…

13.Bu kurs sahiblerinin göbekli, suratı asık, para manyağı olmaları; bu yüzden de Türkiye’de karate salonlarının (ucuz oldukları için) hep sağlıksız bodrum katlarında bulunmaları...

14.Nasıl ki bir zamanlar Orhancılar, Ferdiciler, Müslümcüler vardı; yine aynı dönemlerde Bruce Leeciler, Jackie Chanciler, Van Dammecılar ve az miktarda da Chuck Norrisçiler vardı.

15.“Van Damme’ın bacak lifleri koptuğu için bacakları sıfır açılabiliyor oğlum” iddiacıları ve bu iddiacılara inanıp bacak liflerini kopartan salaklar vardı… Bu salaklar, iddiacı çocuk tarafından ikna edilerek kopartırdı bacak liflerini: “Hadi oğlum biraz daha zorla lan, az kaldı kopmasına!” -Çıt! Çıtırt!...- “Aaaaaaahhgg!”

16.Birkaç ay karate yapmış ergen çocukların, mahallenin daha küçük yaştaki çocuklarını toplayıp kendisine saldırmalarını arzu etmesi, geri zekalı bir inatla! Ve benim bunu balkondan seyretmem.

17.Çocukken, annenin kırmızı rujuyla Bruce Lee’nin şu bilindik üçlü çiziklerinin karın ve göğüs bölgelerine çizilmesi vakası. Anneleri ruj kullanmayanların ise, kendi tırnaklarını kullanarak, ayna yardımıyla ve arkadaş gözetiminde bu bölgeleri kızartmaları...

18.Karate filmlerindeki herifler, müsabaka dışında kavga ederlerken de karate figürlerini kullanırlar. Halbuki Türklerde direkt kafa göz dalınır. Gerçek karateci de olsan sokaktaysan karate yaparak dövüşemezsin. Sokakta öyle karate yapan adama gülerler bizde. Kahveye gidemezsin iki gün.(Hala geçerlidir)

19.Evde karate filmi izlendikten hemen sonra evdeki kardeşlerin ve kuzenlerin gaza gelip birbirine umarsızca girişmeleri. Ve filmin jeneriği bile bitmeden bir sakatlığın çıkması ve anneden/haladan/yengeden “asıl” sopayı yemeleri...

0 Ahkâm: